IOHANNIS ÎI CERE DEMISIA LUI DĂNCILĂ: Retrag încrederea doamnei Dăncilă. Nu face față poziției de prim-ministru al României. UPDATE

IOHANNIS ÎI CERE DEMISIA LUI DĂNCILĂ: Retrag încrederea doamnei Dăncilă. Nu face față poziției de prim-ministru al României. UPDATE
Publicat: 27/04/2018, 13:08

Șeful statului a criticat decizia premierului de a nu veni la discuțiile pe tema conflictului Guvern-PSD-BNR, dar și adoptarea în sedința executivului a memorandumului secret privind mutarea ambasadei României de la Tel-Aviv la Ierusalim.

Președintele a comentat căla depunerea jurământului Viorica Dăncilă și-a asumat respectarea „colaborării loiale în interesul României și al românilor”, însă „a preferat să execute ordinele venite de la partid”.

„Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. După cum am spus, pe 29 ianuarie Guvernul a fost investit. Au trecut aproximativ 3 luni de atunci, 3 luni după care pot să trag o concluzie. Doamna Dăncilă nu face față poziției de Prim-ministru al României și transformă astfel guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. De aceea, solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcția de Prim-ministru al României” a spus Iohannis.

Constituțional, în cazul unui refuz al premierului de a demisiona, președintele nu poate face nimic. Șeful Guvernului își poate pierde mandatul doar în urma adoptării unei moțiuni de cenzură.

Declarația integrală a președintelui.:

„Ar fi trebuit să am o întâlnire la ora 11:00 cu doamna Dăncilă. Acea întâlnire nu s-a mai ținut, dar asta nu are nicio importanță și nu schimbă cu nimic lucrurile pe care oricum am intenționat să le comunic astăzi românilor.

Întâlnirea urma să aibă ca temă centrală conflictul între Guvern și PSD, pe de o parte, și Banca Națională, pe cealaltă parte. Asupra acestor chestiuni m-am mai exprimat și vreau doar să repet două lucruri.

Rolul Băncii Naționale a României este unul foarte clar determinat și calitatea principală a Băncii Naționale a României este independența ei față de voința politică, față de Guvern și față de alte autorități ale statului. Este foarte evident că PSD pune sub semnul întrebării și chestionează această independență. Acest lucru s-a putut vedea din declarațiile unor personaje din conducerea PSD și mă îngrijorează.

BNR nu poate să fie acaparat politic de PSD. BNR trebuie să rămână independent, pentru a putea pune în practică o politică independentă în interesul României.

A doua chestiune. Chiar și așa, este de dorit ca politicile BNR și politicile guvernului să fie într-o măsură rezonabilă corelate – asta înseamnă discutate.

Pentru că, evident, nu s-a întâmplat acest lucru, am dorit să mediez între ei. Doamna Dăncilă nu a înțeles acest lucru.

Săptămâna trecută în Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greșeală, fiindcă în chestiuni de politică externă, dacă vorbim de documente secrete, care, evident, sunt sensibile – altfel nu ar avea de ce să fie secrete – trebuia să fie consultat Președintele, lucru care nu s-a întâmplat.

În Constituție, în toate deciziile Curții Constituționale, în practica politică din România, se statuează și se știe că este nevoie, în interesul României, nu în interesul altcuiva, de o consultare instituțională între Premier și Președinte, că este nevoie, în interesul României, nu în interesul cuiva particular, ca autoritățile publice să colaboreze loial.

Aceste lucruri și aceste nevoi ale statului nu au fost înțelese de doamna Dăncilă”

Pe data de 29 ianuarie 2018, doamna Dăncilă zicea așa: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”. Este jurământul pe care îl depunem noi, care obținem și îndeplinim după aceea demnități publice.

Asta înseamnă nu doar că se respectă ad-literam Constituția, legile țării. Asta înseamnă și că se respectă principiul colaborării loiale, că se respectă nevoia de consultare în interesul statului român între Președinte și Prim-ministru, că se respectă deciziile Curții Constituționale, toate aceste în interesul României și al românilor. Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid.

Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. După cum am spus, pe 29 ianuarie Guvernul a fost investit. Au trecut aproximativ 3 luni de atunci, 3 luni după care pot să trag o concluzie. Doamna Dăncilă nu face față poziției de Prim-ministru al României și transformă astfel guvernul într-o vulnerabilitate pentru România.

De aceea, solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcția de Prim-ministru al României.

După o rundă de discuții cu șefii BNR, președintele Klaus Iohannis trebuia să se întâlnească azi cu premierul Viorica Dăncilă, și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Întrevederea venea în contextul contrelor dintre șeful statului și PSD pe tema vizitei în Israel a premierului și a șefului PSD. De altfel, președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bacău, că o va întreba la întâlnirea de vineri pe Viorica Dăncilă de ce a plecat în Israel într-o secretomanie totală, „fără măcar din politețe să treacă pe la mine”.

„Fiți asigurați că o să o întreb pe doamna Dăncilă cu ce ocazie s-a dus în Israel, fără să sufle o vorbă, fără măcar din politețe să treacă pe la mine. Chiar dacă PSD-ului nu îi convine, eu sunt președintele republicii, eu răpsund de politica externă”, a declarat Iohannis.

Și în privința relației Guvern-BNR, viziunile sunt diferite. În vreme ce președintele crede că s-a întrecut măsura cu atacuri repetate la adresa băncii centrale, liderii PSD, inclusiv ministrul Finanșelor, susțin că nu este vorba de vreun conflict.

„Putem să constatăm o tendință accentuată în rândul PSD de a arunca vina pentru inflație în curtea BNR. Există o încercare la BNR de a explica măsurile pe care le-au luat. Și dacă veni vorba de BNR, trebuie să înțeleagă toată lumea- PSD, Guvern sau preșeidntele Camerei – că cea mai importantă calitate a BNR este independența”, a declarat Iohannis.

Ministrul Finanțelor Publice, EugenTeodorovici, crede că nu era nevoie de mediere atâta timp cât BNR și Guvernul nu au solicitat acest lucru.

„O discuție poate să existe în orice structură publică. E normal să fie în acest fel. În schimb, nu mediere, în sensul în care președintele a încercat să îl transmită în spațiul public. Nu trebuie să fie cineva din afară să stea între Guvern și Banca Națională. (…) Ne-am întâlnit, ne vom întâlni, știți foarte bine că săptămâna viitoare joi doamna prim-ministru se întâlnește cu domnul guvernator. Iată că nu e nevoie să stea cineva la masă, să ne pună la aceaași masă să discutăm. Dacă părțile nu își exprimă această nevoie, dorință de a fi mediate, de ce să fie cineva să vrea cu orice preț să medieze? Sunt convins că și Banca Națională îi va spune domnului președinte același lucru astăzi. Că nu are un conflict cu partea guvernului, că nu politica fiscală este ce acare a dus la nivelul inflației de astăzi”, a spus EugenTeodorovici.

După întâlnirea dintre președintele Klaus Iohannis și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, Administrația Prezidențială a anunțat că acesta din urmă a prezentat principalii factori ai creșterii prețurilor, arătând că influențele semnificative provin din afara sferei de acțiune a politicii monetare.

„În cadrul discuțiilor, a fost analizată situația macroeconomică existentă, context în care Președintele României a subliniat că este esențială independența Băncii Naționale a României în legătură cu deciziile de politică monetară, aceasta fiind o condiție fundamentală pentru un stat membru al Uniunii Europene. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a menționat că Banca Națională a României trebuie să urmărească, cu responsabilitate și determinare, obiectivul fundamental de asigurare a stabilității prețurilor, astfel încât veniturile românilor să nu aibă de suferit prin scăderea puterii de cumpărare. Guvernatorul BNR a prezentat principalii factori ai creșterii prețurilor, arătând că influențele semnificative provin din componente aflate în afara sferei de acțiune a politicii monetare”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
REPORTAJ. Armată română, caut soldați. Ofer recompensă de 1.000 de euro pe lună. Problema: recruții...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Motivul halucinant al crimei din Crângași: Un Like dat pe Facebook de fiicele victimei! Bărbatul...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
DECIZIE pentru cei care au telefoane mobile. Se aplică pentru toată lumea
Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Ce prevede proiectul
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
”Poate să stea în picioare” Florin Piersic a început procesul de recuperare după operația la...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Test de cultură generală. Ce universitate este mai veche decât imperiul aztec?
×